Tor Erik 1

Telemark Tours, som ble arrangert for 36. gang i år, går i regi av Grenland sykkelklubb. Det ble rekorddeltagelse med 1250 deltakere. Tor-Erik Ølmheim var eneste tursyklist på startstreken i år. Dette var syvende gang hans fullførte. 

 Telemark Tours opererer med tre forskjellige distanser. 56 km fra Bø til Skien, 130 km fra Skien til Drangedal – Lunde – Skien og den lange løypa på 250 km fra Skien til Drangedal, over Grova til Vrådal, Kviteseid, Fjågesund tilbake til Grova og Drangedal og over til Lunde og mål i Skien. Det var ny trase på langløypa i år og den er krevende med over 3000 høydemeter. Se løypa her.

Kari og jeg kjørte fra Trondheim til Skien på fredag 31. mai og ankom Skien i strålende sommervær med 23 grader. Vi booket inn på hotell i sentrum av byen og var så og hentet startnummeret i sekretariatet ved bryggen til Telemark-kanalbåtene. Inntok middag på en bryggerestaurant og gikk oss en tur i byen i godværet før det ble tid for å innta søvn.

Lørdag morgen var det opp kl. 05:45 og spise frokost på hotellet og begi meg i veg til startstedet ved Hjellebrygga i sentrum av Skien. Praktfullt vær med sol og 17-18 grader ved fellesstarten som gikk kl 07:00. To politimotorsyklister loset oss gjennom byen og opp bakken mot flyplassen.

Det ble litt uryddig i starten med et felt på rundt 160 startende, men det strakk seg ut etter noen kilometer. Jeg koplet meg på en gruppe danske syklister og holdt følge med dem i to mil i fint tempo, men inn i den første lange motbakken fikk jeg litt gearkluss og dermed forsvant danskene. En kar fra Bø fikk også trøbbel med gearingen her og vi to slo da følge mot Drangedal, hvor vi ankom etter vel to timer. Vi to holdt følge videre mot Grova og over fjellet (ca 500 moh), hvor det var en lang stigning på ca fire km til toppen, og så bar det nedover til Steane ved Nisservann og inn til Vrådal, hvor andre matstasjonen var. Fra Vrådal stiger det ca 120 meter opp til Heia, for så å stupe ned serpentinersvinger med 11 prosent stigning til Kviteseidvatnet. Herifra syklet vi langs Telemarkskanalen til bygda Fjågesund. Da var 12,5 mil unnagjort.

Fra Fjågesund er det en skikkelig «monsterbakke», fem km stigning med 8,1 prosent stigning til toppen på over 400 moh. Akkurat over toppen kom det en kraftig lokal regnskur og gjorde det litt skummelt med utforkjøringene ned til Grova. Vel nede i Grova var regnet over og sola kom tilbake, men fikk nå ganske stri motvind tilbake mot Drangedal og 3.matstasjon. Da var 17 mil unnagjort. Fra Drangedal gikk så turen over heia til Lunde og videre innover til Ulefoss og matstasjonen Fen, et par km opp fra Ulefoss. Herifra går det i ganske kupert terreng med noen tøffe motbakker de siste tre milene inn til Skien. Jeg krysset mållinjen i Skien sentrum i sol og 24 grader kl 17:53 og fikk sluttid 10:53:13.

Den «nye løypa» på 25-mila går i en del naturskjønne områder, men den er ganske tøff med mange lange og krevende motbakker. Jeg ble nr 5 i klasse M60-64 (av 12 stk). Vinnertiden på 250 km var sterke 6:59, gjennomført av Jørn Fjeldavlie, Team Vestfold Elite. 142 menn og ni kvinner fullførte 25-mila. 363 fullførte 13-mila, mens mosjonsløypa på 58 km mønstret hele 736 syklister. Med årets har jeg nå syv fullførte ritt her.

Etter dusjing og litt mat, var det å ta fatt på turen nordover, som bare endte med familiebesøk i Drammen denne kvelden. Resten av kjøreturen til Trondheim ble tatt på søndag ettermiddag.

Tor-Erik

tor erik 2