BEggen 30754

 

Bjørn Eggen er død

Æresmedlem i Tursyklistene, Bjørn Eggen, døde natt til fredag 8. januar, 82 år gammel.

Bjørn var med i Tursyklistene helt fra urtiden. Han kom inn i miljøet rundt Erling Mathisen allerede på 1980-tallet idet sykkelgjengen utviklet seg til en klubb. Siden de hadde begynt å leie buss for å kjøre til turritt både innen- og utenlands, trengtes en fast hånd om pengene, og der var Bjørn rett mann.


I 1996 ble han på årsmøtet valgt til turoperatør, et verv han hadde i mange år. Senere, da veterangruppa ble etablert i 2011, ble han turoperatør der.

Bjørn begynte å sykle i vel voksen alder: Han veddet med kolleger på bryggeriet at han kommende sommer skulle klare Styrkeprøven på under 24 timer. Det veddemålet vant han. Og kona Klara var slett ingen brems, hun kjøpte racersykkel til ham.

Opp gjennom årene syklet han det som var av turritt: Fjorden rundt, Pirkaloppet, Vättern, Jotunheimen, Siljan, Storsjön, Styrkeprøven, Smøla rundt, Telemark Tour, Vasatrampet, Birken, Sjælland rundt + Oslo halvmaraton fem ganger. De siste årene var han fast på Siljan, og ikke minst langs veiene i Spania som han i mange år reiste ned til sammen med Klara.

Bjørn Eggen var en viktig mann for Tursyklistene gjennom årtier.

Vi takker og lyser fred over hans minne.

For Tursyklistene,

Tormod Kjensjord

Ken Erik raskest av våre på velodromen

Mens Torild Aminda Aglen gjorde rent bord i kvinneklassen feide Ken Erik Knappe rundt Prestmoen velodrom med over 40 km/t i snitt, klokket inn på 1.26.2 på 1000 m og kan dermed atter en gang kalle seg klubbmester. Uten å ha all statistikk for hånden, kan det være personlig rekord, og i alle fall en av de beste tidene som er oppnådd de siste årene.

Tursyklistenes årlige, uhøytidelige banemesterskap onsdag 2.9. er hittil den eneste klubb-sosiale begivenhet av noen betydning i koronatiden. Hyggelig derfor at 10 syklister stilte (samme som i fjor), og ikke minst at Stjørdals Blink - vårt vertskap - også hadde fem på startstreken. Det ble helt klart høstens vakreste eventyr. Vi har aldri hatt så fint og varmt vær på velodromen i september!

En stor takk til leder Asbjørn Andersen i Stjørdal Blink Sykkel som var speaker og tidtaker. Og ikke minst til Helge Støre som organiserte det hele, og sammen med kona Marit Tidemann ordnet effektiv og trivelig servering og holdt orden på håndspriten for oss alle. Den alltid ufeilbarlige grillmester Atle Svea startet først for å komme i gang med maten i god tid. Han tullet som vanlig ikke bort tida på banen og ble bare slått av klubbkamerat Ken Erik hvis vi ser bort fra et par-tre racere i vertsklubben.

Sportslig var det framgang for flere: Milslukerne Egil Grendstad og Lars Idar Solem liker seg nok best når distansen er 15 mil+, men både de, Tor-Erik Ølmheim og Bjørn Tuflåt syklet raskere på banen i år enn i fjor.

Det er bra gjort, for som et smitteverntiltak gikk starten i år uten egen holder som tillater at syklisten kan ha begge bena i pedalene ved start. Alle startet derfor med én fot i bakken og flere plundret litt med pedalene før de fikk opp dampen. Debutant Harry Tiller ble i noen grad offer for eget pedal-stress og vil nok skjerpe seg til neste år for å vise at han kan bedre.

Damene må også skjerpe seg for å gi Torild Aglen kamp om pallplassene. Hun var eneste kvinne i år - alle ære for det! - men det er plass til mange flere av klubbens mange, aktive damer. Noen runder på velodromen er mest av alt bare artig.

Tekst&foto: Tormod

Resultater, satt opp etter startrekkefølge:

Atle Svea

Tursyklistene

M 60-64

1.34.4.

Tor Egil Nilssen

Stjørdals Blink

M 70+

1.34.5

Erik Sæther

"

M 70+

1.44.3

Atle Wahl

"

M 70+

1.58.1

Egil Grendstad

Tursyklistene

M 65-69

1.35.9

Lars Idar Solem

"

M 65-69

1.35.5

Tor-Erik Ølmheim

"

M 65-69

1.42.4

Dagfinn Albertsen

"

M 60-64

1.42.4

Bjørn Tuflåt

"

M 60-64

1.37.6

Geir Petter Aune

"

M 60-64

1.40.0

Olav Sjøli

Stjørdals Blink

M 55-59

1.31.5

Geir Arve Farbu

"

M 55-59

1.25.1

Harry Tiller

Tursyklistene

M 50-54

1.40.2

Ken Erik Knappe

"

M 50-54

1.26.2

Torild Aminda Aglen

"

K 55-59

1.46.9

 

Også i 2012 var planen å kjøre samlet hele veien, unntatt Håkon Thomassen som var enig med seg selv om å prøve «et tidlig brudd». Den smånervøse stemningen på startplassen var derfor mer knyttet til regnvarselet for morgenkvisten - ikke hvilken gruppe vi havnet i- , men at det var varslet regn på morgenkvisten.

Men vi startet i 15 gode varmegrader – akkurat da Sverige startet sin batalje med England i fotball-EM. Vi merket ikke mye til det. Så da vi rullet inn på brosteinen i Gränna, var festen der omtrent som vanlig – til tross for at Sverige akkurat hadde gått på et bittert og ufortjent tap.

Vi nærmet oss Jönköping og köttbullar da vi fikk turens første punktering. Robert fikk for øvrig førsteklasses service i hallen i Jönköping, og fikk nytt dekk i tillegg til bullar och mos. Det nye i år var at vi holdt sammen også ut av Jönköping. Tor Ivar hadde naturlig rollen som kaptein. Han organiserte ti av de antatt sterkeste til å skifte på å dra. Selvsagt en glitrende taktikk for å få oss til å legge oss i selen. Resten skulle ligge bak og konsentrere seg om å henge på. Livet var herlig, veiene tørre, løypetraseen litt ny og trangere et stykke etter Jönköping. Syklene trillet jevnt. Vi holdt god fart. Noen av dem som ikke har vært med å sykle i felt før, fikk denne gysende feltfartsfølelsen som er så herlig. Hjo nærmet seg fortere enn forventet. Vi lå an til under elleve timer – ny rek!

Regndråpene vi møtte på vei ut fra en velsmakende tørket lasagne og kaffe, bekymret ikke mye – i starten. Men regnet vedvarte. Det var mye, det var kaldt, og vi var 13 mil fra mål – nesten halve rittet. Stemningen ble litt stillere i feltet. Tor Ivar måttet ta noen hyppigere turer opp og ned langs gruppa for å forsikre seg om at folk i det minste hadde det greit.

Så kom turens andre punktering. Resolutte menn tok tak, skiftet slange, blåste inn luft. Alt var OK. Ny frisk – i ti minutter... Ny punktering, like resolutte menn. Det skulle bli fire til før vi så målseglet. Enda vi var godt kledd, var kulda godt inne i skrotten. Vi var søkka blaute. Gleden var stor da vi endelig kunne skimte brua ved Askersund. Siste planlagte rast og 26 mil unnagjort. ”Bare” 4 mil igjen. Kaffe og sylteagurk smakte sånn måtelig, men det virket. Lørdag formiddag kl. 09.46 trillet vi inn mot medalje, kald pastasalat og gratis øl! Opptørkingen var så vidt begynt. Livet var i bedring. Og for dem som hadde sin førsteopplevelse med å sykle i felt, var det herlig. Det var brede smil å se. Vi hadde fulgt planen! Vi hadde holdt oss samlet! Det var det nye i år, men det var artig. Og i målområdet ventet Håkon. Han slo oss med en time, men også han hadde hatt et par punkteringer og følt seg ganske pjusk underveis.

Det var nok av dem i den 47. rundan. Arrangøren utbasunerte rekordpåmelding: 23.388 fra 46 ulike land. Tre av dem har deltatt alle 47 ganger! Over 10.000 debuterte.

Etter hvert ble det også rekordmange som brøt, og rekordmange som brøt som måtte vente rekordlenge på å bli tatt hånd om. Et forsøk på å glatte over i starten, gikk over i den klassiske øvelsen i å legge seg flat. Sikkerhetsapparatet var for dårlig for dem som brøt. Dette skal bli bedre.

Bedre kan også trafikksikkerheten bli. Kombinasjonen 20.000 syklister og tungtransport langs samme veien, er mildt sagt dårlig. Kampen for et bilfritt Vätternrundan i 2013 er ikke vunnet. Fortsatt blir vi oppfordret til å si vårt på Facebook-gruppa. Det går an å håpe.

Helga etter Vättern gikk Styrkeprøven. Flere var påmeldt med ”full pakke”, noen skulle stå på fra Lillehammer. Det ble kald tur det.

 Nå er Kjell Innset i gang med å organisere ny påmelding. Det er bare å hive seg rundt, for det må innrømmes: Vätternrundan er et høydepunkt i løpet av året.

Det er bare å begynne å glede seg!

Gunnar Syverud
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com